Produkty Zboża Ozime Żyto ozime Piastowskie
Cechy szczególne żyta ozimego Piastowskie
- Rekordowy i stabilny potencjał plonowania – nawet do 107% wzorca populacyjnego w badaniach rejestrowych COBORU.
- Idealnie sprawdza się na słabszych stanowiskach.
Pozostałe informacje
- Rośliny wysokie, o wysokiej odporności na wyleganie i średnim terminie dojrzewania.
- Wyróżnia się doskonałą krzewistością.
- Dobra odporność na choroby – szczególnie na rdzę źdźbłową i mączniaka prawdziwego.
- Najwyższa odporność na choroby podstawy źdźbła.
- Bardzo wysoka zawartość białka w ziarnie.
- Rośliny o niskich wymaganiach glebowych, ze średnią tolerancją na zakwaszenie gleby.
- Ziarno wyróżnia się bardzo wysokim wyrównaniem i wysoką MTZ.
- Odmiana zalecana do uprawy na terenie całego kraju.
Previous image
Next image
Cechy użytkowo-rolnicze:
termin kłoszenia
średni
termin dojrzałości pełnej
średni
zawartość białka
8
wysokość roślin
163 cm
odporność na wyleganie
5,7 wysoka
wymagania glebowe
słabe
tolerancja na zakwaszenie gleby
średnia
MTZ
31,1 g
obsada ziaren (szt./m²)
280-320 szt.
Odporność na choroby wg COBORU:
pleśń śniegowa
7,4 średnia
mączniak prawdziwy
7,8 wysoka
choroby podstawy źdźbła
7,6 b. wysoka
rdza brunatna
6,7 wysoka
rdza źdźbłowa
7,6 wysoka
rynchosporioza
7,4 średnia
septorioza liści
6,8 średnia