Produkty Zboża Ozime Pszenica ozima Tulecka
Cechy szczególne pszenicy ozimej Tulecka
- Ziarno o charakterystycznym prawie białym kolorze. Uzyskiwana mąka cechuje się dużą wydajnością oraz wyjątkowo jasną, białą barwą, tak bardzo poszukiwaną przez przemysł piekarniczy.
- Wysoka odporność na zmienne warunki glebowo-klimatyczne – wysoka tolerancja na zakwaszenie gleby i średnie wymagania stanowiskowe.
Dodatkowe informacje
- Stabilny i wysoki poziom plonowania w zmiennych warunkach pogodowych.
- Potwierdzona wysoka tolerancja na suszę.
- Średniowysokie, bardzo odporne na wyleganie rośliny.
- Jakościowa odmiana o średnio-późnym terminie kłoszenia i średnim terminie dojrzewania.
- Wysoka MTZ.
- Odmiana o białej barwie ziarna.
- Bardzo wysoka odporność na fuzariozę kłosów.
- Odmiana polecana do uprawy na terenie całego kraju.
Previous image
Next image
Cechy użytkowo-rolnicze:
typ odmiany
A
termin kłoszenia
średni-późny
termin dojrzałości pełnej
średni
wysokość roślin
97 cm
zimotrwałość
2
odporność na wyleganie
7,8 b. wysoka
wymagania glebowe
średnie
tolerancja na zakwaszanie gleby
wysoka
MTZ
44,8 g
obsada ziaren (szt./m²)
300-400 szt.
Odporność na choroby wg COBORU:
pleśń śniegowa
b.d
mączniak prawdziwy
7,3 średnia
choroby podstawy źdźbła
7,4 wysoka
rdza brunatna
6,9 dobra
rdza żółta
7,8 wysoka
DTR
7,6 wysoka
septorioza liści
6,7 wysoka
septorioza plew
6,9 średnia
fuzarioza kłosów
8,3 b. wysoka