Pszenica ozima Ostoja

Pszenica ozima Ostoja to jakościowa odmiana wyróżniająca się przede wszystkim wysokim i stabilnym potencjałem plonowania, także w warunkach suszy. W doświadczeniach rejestrowych COBORU, na obszarach gdzie występowała susza w okresie marzec–czerwiec, w dwóch kolejnych latach 2021–2022 plonowała znacznie powyżej wzorca. Odmiana bardzo dobrze adaptuje się do warunków i zmienności klimatyczno-glebowej. Świetnie radzi sobie na glebach o niższym pH. Plonowanie w doświadczeniach rejestrowych, w każdym regionie było powyżej wzorca, co potwierdza przydatność tej odmiany do uprawy na terenie całego kraju. Rośliny mają średnią wysokość i bardzo sztywną słomę w fazie dojrzałości pełnej, co wpływa na wysoką odporność na wyleganie. Ziarno jest bardzo dorodne i wyrównane o wysokiej MTZ. Ostoja charakteryzuje się także bardzo wysokim profilem zdrowotności w pełnym spektrum, ze szczególną odpornością na choroby kłosa. Wpływa to na lepszą jakość zbieranego ziarna i lepsze parametry skupowe.

Cechy szczególne pszenicy ozimej Ostoja

  • Odmiana jakościowa, o bardzo małych wymaganiach glebowych, z bardzo wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby – świetnie radzi sobie na stanowiskach o niższym pH.
  • Wysoka tolerancja na warunki suszowe.
  • Gen półkarłowatości – bardzo wysoka odporność na wyleganie.
  • Ziarno bardzo dorodne, o najwyższej MTZ i najbardziej wyrównane spośród wszystkich odmian

Dodatkowe informacje

  • Wysoki i stabilny potencjał plonowania, także w warunkach suszy – w doświadczeniach rejestrowych COBORU, na obszarach gdzie występowała susza w okresie marzec-czerwiec, w dwóch kolejnych latach 2021-2022, plonowanie znacznie powyżej wzorca.
  • Bardzo wysoka zdolność adaptacji do różnych warunków i zmienności klimatyczno-glebowej – plonowanie w doświadczeniach rejestrowych, w każdym regionie powyżej wzorca, co potwierdza przydatność tej odmiany do uprawy na terenie całego kraju.
  • Bardzo dobre wiosenne rozkrzewienie.
  • Średni termin dojrzewania.
  • Rośliny średniej wysokości, z bardzo sztywną słomą w fazie dojrzałości pełnej, co wpływa na wysoką odporność na wyleganie.
  • Bardzo wysoki profil zdrowotności w pełnym spectrum, ze szczególną odpornością na choroby kłosa, co przekłada się na lepszą jakość zbieranego materiału i lepsze parametry skupowe.
  •  W doświadczeniach własnych testowanie różnej obsady roślin i zmniejszenie ilości wysiewu nie wpływało znacząco na obniżenie plonów. Może to mieć duże znaczenie dla obniżenia kosztów zasiewów.

Cechy użytkowo-rolnicze:

typ odmiany
A
termin kłoszenia
średni
termin dojrzałości pełnej
średni
wysokość roślin
91 cm
zimotrwałość
3,5
odporność na wyleganie
7,6 b. wysoka
wymagania glebowe
niskie
tolerancja na zakwaszanie gleby
b. wysoka
MTZ
50,9 g
obsada ziaren (szt./m²)
280-320 szt.

Odporność na choroby wg COBORU:

pleśń śniegowa
b.d
mączniak prawdziwy
7,7 b. wysoka
choroby podstawy źdźbła
7,4 b. wysoka
rdza brunatna
7,3 dobra
rdza żółta
b.d.
DTR
7,6 wysoka
septorioza liści
6,9 wysoka
septorioza plew
8 b. wysoka
fuzarioza kłosów
7,7 wysoka

Parametry jakościowe ziarna

wyrównanie ziarna
91%
gęstość ziarna w stanie zsypnym
77 kg/hl
zawartość białka
11,90%
liczba opadania
380
wskaźnik sedymentacji SDS
84 ml
ilość glutego mokrego
21,80%