Produkty Zboża Ozime Pszenica ozima Ostoja





Pszenica ozima Ostoja to jakościowa odmiana wyróżniająca się przede wszystkim wysokim i stabilnym potencjałem plonowania, także w warunkach suszy. W doświadczeniach rejestrowych COBORU, na obszarach gdzie występowała susza w okresie marzec–czerwiec, w dwóch kolejnych latach 2021–2022 plonowała znacznie powyżej wzorca. Odmiana bardzo dobrze adaptuje się do warunków i zmienności klimatyczno-glebowej. Świetnie radzi sobie na glebach o niższym pH. Plonowanie w doświadczeniach rejestrowych, w każdym regionie było powyżej wzorca, co potwierdza przydatność tej odmiany do uprawy na terenie całego kraju. Rośliny mają średnią wysokość i bardzo sztywną słomę w fazie dojrzałości pełnej, co wpływa na wysoką odporność na wyleganie. Ziarno jest bardzo dorodne i wyrównane o wysokiej MTZ. Ostoja charakteryzuje się także bardzo wysokim profilem zdrowotności w pełnym spektrum, ze szczególną odpornością na choroby kłosa. Wpływa to na lepszą jakość zbieranego ziarna i lepsze parametry skupowe.
Cechy szczególne pszenicy ozimej Ostoja
- Odmiana jakościowa, o bardzo małych wymaganiach glebowych, z bardzo wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby – świetnie radzi sobie na stanowiskach o niższym pH.
- Wysoka tolerancja na warunki suszowe.
- Gen półkarłowatości – bardzo wysoka odporność na wyleganie.
- Ziarno bardzo dorodne, o najwyższej MTZ i najbardziej wyrównane spośród wszystkich odmian
Dodatkowe informacje
- Wysoki i stabilny potencjał plonowania, także w warunkach suszy – w doświadczeniach rejestrowych COBORU, na obszarach gdzie występowała susza w okresie marzec-czerwiec, w dwóch kolejnych latach 2021-2022, plonowanie znacznie powyżej wzorca.
- Bardzo wysoka zdolność adaptacji do różnych warunków i zmienności klimatyczno-glebowej – plonowanie w doświadczeniach rejestrowych, w każdym regionie powyżej wzorca, co potwierdza przydatność tej odmiany do uprawy na terenie całego kraju.
- Bardzo dobre wiosenne rozkrzewienie.
- Średni termin dojrzewania.
- Rośliny średniej wysokości, z bardzo sztywną słomą w fazie dojrzałości pełnej, co wpływa na wysoką odporność na wyleganie.
- Bardzo wysoki profil zdrowotności w pełnym spectrum, ze szczególną odpornością na choroby kłosa, co przekłada się na lepszą jakość zbieranego materiału i lepsze parametry skupowe.
- W doświadczeniach własnych testowanie różnej obsady roślin i zmniejszenie ilości wysiewu nie wpływało znacząco na obniżenie plonów. Może to mieć duże znaczenie dla obniżenia kosztów zasiewów.


