Produkty Zboża Ozime Pszenica ozima Magnezja
Magnezja to chlebowa odmiana pszenicy ozimej charakteryzującą się wysokim oraz stabilnym plonem, udowodniły to badania rejestrowe COBORU prowadzone w latach 2022–2023. Na poziomie agrotechnicznym a1 plonowanie osiągnęło 103%–103% wzorca, natomiast na poziomie a2 Magnezja uzyskała wynik 104–105% wzorca. Odmiana ma bardzo dobre zdolności adaptacyjne w różnych warunkach klimatyczno-glebowych Polski. Zalecana do uprawy na terenie całego kraju.
Rośliny są średniej wysokości o sztywnej słomie z bardzo dobrą odpornością na wyleganie w fazie dojrzałości mlecznej i pełnej. Magnezja wyróżnia się wysokim profilem zdrowotności, zwłaszcza w najważniejszych chorobach jak rdza żółta czy brunatna, fuzarioza czy septorioza. Odporność na choroby ma znaczący wpływ na plon i wartość technologiczną ziarna, daje to możliwość zmniejszenia ilości zastosowanych środków ochrony roślin. Dobra zimotrwałość odmiany (3,5) zmniejsza ryzyko strat z powodu wymarzania. Najnowsza odmiana Poznańskiej Hodowli Roślin charakteryzuje się stabilnym plonem przy różnych normach wysiewu.
Cechy szczególne pszenicy ozimej Magnezja:
- Świetnie radzi sobie z warunkami suszy, stabilnie i wysoko plonuje mimo okresowych niedoborów wody!
- Odmiana o niskim wzroście i wysokiej odporności na wyleganie.
- Bardzo wysoka odporność na choroby grzybowe (geny odporności na mączniaka oraz na rdzę brunatną).
Dodatkowe informacje
- Wysoka adaptacja do różnych warunków glebowych i zróżnicowanych stanowisk.
- Bardzo wysoki i stabilny poziom plonowania na terenie całego kraju – szczególnie w rejonach, gdzie suma opadów w okresie styczeń–czerwiec była bardzo mała.
- Wysokie parametry jakościowe ziarna – wiele z nich na etapie badań rejestracyjnych w COBORU zostało ocenionych na poziomie pszenicy elitarnej.
- Bardzo wysoka zawartość białka w ziarnie, co potwierdza przydatność tej odmiany na cele młynarskie.
- Zimotrwałość oceniona na 3.
- Wczesny termin kłoszenia.