Produkty Zboża Ozime Pszenica ozima Fuzja
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2022/05/phr_ikonka_zdrowotnosc.png)
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2022/07/phr_ikonka_zimotrwalosc.png)
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2022/07/phr_ikonka_wysoki_plon.png)
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2022/07/phr_ikonka_odpornos_susza.png)
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2022/07/phr_ikonka_odpornoc_wyleganie.png)
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2022/07/phr_ikonka_stab_plonowania.png)
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2022/05/phr_ikonka_jakosc.png)
Fuzja to jakościowa odmiana pszenicy ozimej charakteryzującą się wysokim oraz stabilnym plonem, udowodniły to badania rejestrowe COBORU prowadzone w latach 2021–2023. Na poziomie agrotechnicznym a1 plonowanie osiągnęło 101–102% wzorca, natomiast na poziomie a2 Fuzja uzyskała wynik 101–103% wzorca. Odmiana ma bardzo dobre zdolności adaptacyjne w różnych warunkach klimatyczno-glebowych Polski. Zalecana do uprawy na terenie całego kraju.
Odmiana posiada gen półkarłowatości, rośliny są średniej wysokości o sztywnej słomie. Wpływa to na odporność na wyleganie w fazie dojrzałości mlecznej i pełnej. Fuzja wyróżnia się wysokim profilem zdrowotności. Odporność na choroby ma znaczący wpływ na plon i wartość technologiczną ziarna, daje to możliwość zmniejszenia ilości zastosowanych środków ochrony roślin. Dodatkowo posiada geny wzmacniające odporność na rdzę brunatną!
Wysoka zimotrwałość odmiany (4,0) zmniejsza ryzyko strat z powodu wymarzania. Z doświadczeń własnych wynika, że do uzyskania wysokiego plonu nie potrzeba wysokiej obsady roślin. Odmiana bardzo dobra jakościowo, o dużej zawartości białka, bardzo wysokiej liczbie opadania i sedymentacji, została zaliczona do grupy technologicznej A.
Cechy szczególne pszenicy ozimej Fuzja
- Najnowsza odmiana jakościowa o wysokich parametrach skupowych, takich jak zawartość białka, liczba opadania czy też ilość glutenu.
- Plon nasion bardzo stabilny i wysoki, szczególnie w rejonach dotkniętych suszą w latach 2020-2023.
- Odmiana niska, posiadająca gen półkarłowatości.
Dodatkowe informacje
- Stabilność i powtarzalność plonowania na obu poziomach agrotechnicznych w całym kraju (w wynikach 3-letnich badań rejestrowych COBORU, na poziomie 101-103% wzorca).
- Polska odmiana, stworzona w polskich warunkach i utrzymująca wysoki plon i dobre parametry w naszych warunkach klimatyczno-glebowych!
- Niemal wszystkie parametry jakościowe ziarna na poziomie grup jakości E i A.
- Niskie wymagania glebowe.
- Tolerancja na stanowiska z niskim pH.
- Bardzo wysoki profil zdrowotnościowy.
- Obecność genów podwyższających odporność na rdzę brunatną.
- Bardzo wysoka zimotrwałość oceniona na 4.
- Fuzja ma wysokie zdolności krzewienia się, przez co możliwe jest zmniejszenie ilości wysiewu na hektar.
- Odmiana przydatna na opóźnione siewy.
- Średni termin kłoszenia
![Pszenica ozima Fuzja PHR](https://phr.pl/wp-content/uploads/2024/05/pszenica_1080x1080_120424.jpg)
![Pszenica ozima Fuzja](https://phr.pl/wp-content/uploads/2024/03/Pszenica-ozima-Fuzja_www-1-1.png)
![Pszenica ozima Fuzja PHR (jakościowa)](https://phr.pl/wp-content/uploads/2024/03/Pszenica-ozima-Fuzja_www-4-1.png)
![Pszenica ozima Fuzja (](https://phr.pl/wp-content/uploads/2024/03/Pszenica-ozima-Fuzja_www-2-1.png)
![Pszenica ozima Fuzja (](https://phr.pl/wp-content/uploads/2024/03/Pszenica-ozima-Fuzja_www-3-1.png)