Produkty Zboża Ozime Pszenica ozima Freja
Cechy szczególne pszenicy ozimej Freja
- Rewelacyjna do produkcji nastawionej na cele paszowe i ciastkarskie – genetyczny potencjał odmiany, w połączeniu z odpowiednią agrotechniką, pozwalają uzyskać wysoki plon oraz parametry ziarna odpowiednie dla przemysłu ciastkarskiego, takie jak: niska zawartość białka i glutenu, niska wodochłonność, wysoka liczba opadania i niska szklistość ziarna
Pozostałe informacje
- Niskobiałkowa odmiana o wysokim i stabilnym potencjale plonowania, z potwierdzoną w badaniach rejestrowych oraz własnych tolerancją na suszę. W badaniach obejmujących między innymi lata suche oraz bardzo suche plonowała na poziomie 107% wzorca, na poziomie agrotechniki a1.
- Rośliny średniej wysokości, bardzo dobrze reagujące na skracanie oraz bardzo odporne na wyleganie.
- Bardzo wysoka odporność na choroby podstawowe.
- Najwyższa odporność na rdzę żółtą – w doświadczeniach własnych wcale nie porażała się rdzą żółtą.
- Odmiana o średnim terminie dojrzewania i średnich wymaganiach glebowych, z wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby.
Previous image
Next image
Cechy użytkowo-rolnicze:
typ odmiany
C/K
termin kłoszenia
wczesny
termin dojrzałości pełnej
średni
wysokość roślin
100 cm
zimotrwałość
3
odporność na wyleganie
7,5 wysoka
wymagania glebowe
średnie
tolerancja na zakwaszanie gleby
wysoka
MTZ
42,3 g
obsada ziaren (szt./m²)
300-350 szt.
Odporność na choroby wg COBORU:
pleśń śniegowa
6,9 średnia
mączniak prawdziwy
7,2 średnia
choroby podstawy źdźbła
6,3 średnia
rdza brunatna
7,6 wysoka
rdza żółta
8,4 b. wysoka
DTR
7,9 b. wysoka
septorioza liści
7 b. wysoka
septorioza plew
7,8 wysoka
fuzarioza kłosów
7,6 wysoka
Parametry jakościowe ziarna
wyrównanie ziarna
83%
gęstość ziarna w stanie zsypnym
77,8 kg/hl
zawartość białka
13,20%
liczba opadania
307 s
wskaźnik sedymentacji SDS
78 ml
ilość glutego mokrego
27,40%