Pszenica ozima Freja

Informacje

  • Rośliny średniej wysokości, bardzo dobrze reagujące na skracanie oraz odporne na wyleganie.
  • Odmiana o wysokim i stabilnym potencjale plonowania. W 5-letnich badaniach własnych osiągnęła plon wysokości 102–104% wzorca w technologii a1. W badaniach COBORU w 2019 roku 107% wzorca w technologii a1 oraz 103% wzorca w technologii a2.
  • Wysoka do bardzo wysokiej odporność na podstawowe choroby pszenic w tym wyjątkowa odporność na rdzę żółtą.
  • Potwierdzona w badaniach rejestrowych oraz własnych tolerancja na suszę. Badania objęły między innymi lata suche oraz bardzo suche. W bardzo suchym 2019 roku na a1 dała plon na poziomie 107% wzorca.
  • Odmiana polecana do uprawy na terenie całego kraju.

Freja jest rewelacyjna do produkcji nastawionej na cele paszowe i ciastkarskie. Genetyczny potencjał odmiany w połączeniu z odpowiednią agrotechniką pozwalają uzyskać wysoki plon oraz parametry ziarna odpowiednie dla przemysłu piekarniczego, takie jak: niska zawartość białka i glutenu, niska wodochłonność, wysoka liczba opadania i niska szklistość ziarna.

Cechy użytkowo- rolnicze:

termin kłoszenia od 1.01
145 dni, średni
wysokość roślin
96 cm
odporność na wyleganie
7,8 wysoka
zimotrwałość
3
MTZ
43 g

Odporność na choroby wg COBORU:

mączniak prawdziwy
7,2 dobra
choroby podstawy źdźbła
7,6 b. wysoka
rdza brunatna
7,3 wysoka
rdza żółta
8,6 b. wysoka
DTR
7,8 b. wysoka
septorioza liści
7,1 b. wysoka
septorioza plew
7,6 wysoka
fuzarioza kłosów
7,4 wysoka