Produkty Zboża Ozime Pszenica ozima Essa
Pszenicę ozimą Essa wyróżnia wysoki i stabilny plon w różnych warunkach środowiskowych i klimatycznych. Co najważniejsze taki wysoki poziom został potwierdzony również w warunkach suszy. W wynikach 2-letnich badań rejestrowych COBORU, plonowanie kształtowało się na poziomie 102–104% wzorca, na obu poziomach agrotechnicznych w całym kraju. ): rośliny średniej wysokości, ze sztywną słomą, z uwagi na wysokie plonowanie zalecane stosowanie regulatorów wzrostu. Bardzo wysoki profil zdrowotności. Dodatkowo posiada geny warunkujące odporność na rdzę brunatną. Jest to odmiana z bardzo wysoką zimotrwałością i bardzo dobra jakościowo. Niemal wszystkie parametry jakościowe ziarna plasują tę pszenicę w grupach jakości E i A. W doświadczeniach własnych testowanie różnej obsady roślin dowiodło, że zmniejszenie ilości wysiewu nie wpływało znacząco na zmniejszenie plonów. Może to mieć bardzo duże znaczenie dla obniżenia kosztów zasiewów.
Cechy szczególne pszenicy ozimej Essa
- Stabilność i powtarzalność plonowania na obu poziomach agrotechnicznych w całym kraju.
- Niemal wszystkie parametry jakościowe ziarna na poziomie grup jakości E i A.
Dodatkowe informacje
- Stabilność i powtarzalność plonowania na obu poziomach agrotechnicznych w całym kraju (w wynikach 2-letnich badań rejestrowych COBORU, na poziomie 102–104% wzorca).
- Niemal wszystkie parametry jakościowe ziarna na poziomie grup jakości E i A.
- Odmiana średnio-wczesna.
- Rośliny średniej wysokości, ze sztywną słomą, z uwagi na wysokie plonowanie zalecane stosowanie regulatorów wzrostu.
- Bardzo wysoki profil zdrowotności.
- Genetyczna odporność na rdzę brunatną.
- Bardzo wysoka zimotrwałość.
- Wysoki plon w różnych warunkach środowiskowych i klimatycznych, potwierdzony również w warunkach suszy.
- W doświadczeniach własnych testowanie różnej obsady roślin i zmniejszenie ilości wysiewu nie wpływało znacząco na obniżenie plonów. Może to mieć duże znaczenie dla obniżenia kosztów zasiewów.