Produkty Zboża Jare Jęczmień jary Wirtuoz
Cechy szczególne jęczmienia jarego Wirtuoz
- Świetnie sobie radzi ze stresem suszowym plonując wysoko również przy niedoborach wody, co zostało potwierdzone w badaniach rejestrowych oraz badaniach własnych, obejmujących także lata bardzo suche.
- Podwyższona tolerancja na zakwaszenie gleby.
Pozostałe informacje
- Wysoka plenność, zawsze powyżej wzorca, sięgająca nawet do 104% wg badań COBORU.
- Bardzo wysoka odporność na choroby, takie jak: mączniak prawdziwy, rdza jęczmienia, ciemnobrunatna plamistość oraz plamistość siatkowa i rynchosporioza.
- Rośliny niskie, odporne na wyleganie, ze sztywną słomą.
- Dorodne ziarno o wysokiej MTZ.
- Średnia zawartość białka.
- Odmiana wcześnie dojrzewająca o średnich wymaganiach glebowych.
- Jęczmień polecany do uprawy na terenie całego kraju.
Previous image
Next image
Cechy użytkowo-rolnicze:
typ odmiany
pastewny
termin kłoszenia
średni
termin dojrzałości pełnej
wczesny
wysokość roślin
72 cm
zawartość białka
średnia
odporność na wyleganie
5,7 dobra
wymagania glebowe
średnie
tolerancja na zakwaszenie gleby
dobra
MTZ
45,3 g
obsada ziaren (szt./m²)
280-320 szt.
Odporność na choroby wg COBORU:
mączniak prawdziwy
8,1 wysoka
plamistość siatkowa
7,2 wysoka
rdza jęczmienia
7,4 wysoka
rynchosporioza
8,1 średnia
ciemnobrunatna
plamistość
7,3 średnia