Produkty Zboża Jare Jęczmień jary Pazur
Odmiana Pazur jest odmianą wysoko plonującą. W przeciągu 5 lat doświadczeń, plon utrzymywał się na poziomie powyżej 100%. W 2019 roku, podczas wyjątkowo silnej suszy, osiągnął plon 108% wzorca! Dodatkowo jego zdolności adaptacyjne
do różnych warunków klimatyczno-glebowych zwiększają plonowanie nawet przy mniej sprzyjających warunkach. Nie zalecany do siewu na glebach o pH poniżej 5,5
Odmiana Pazur charakteryzuje się wysokim profilem zdrowotnościowym. Odporność na mączniaka wynosi 8,0/9, na rynchosporiozę 8,5/9, na plamistość siatkową 8,1/9 a na rdzę jęczmienia 7,5/9. Rośliny są niskie – poniżej 75 cm. Pazur zalicza się do odmian pastewnych o bardzo wysokiej zawartości białka w ziarnie. Ma najniższą MTZ spośród odmian zarejestrowanych przez PHR w 2024. Pozwala to obniżyć koszty wysiewu. W doświadczeniu z normą wysiewu najwyższy plon
uzyskano przy wysiewie 300 szt. ziaren na m2.
Cechy szczególne Jęczmienia jarego Pazur:
- Świetny profil zdrowotnościowy.
- Niskie wymagania glebowe.
- Niskie rośliny o wysokiej odporności na wyleganie.
Dodatkowe informacje
- Odo uzupełnienia.