Produkty Zboża Jare Jęczmień jary Nagradowicki
Cechy szczególne jęczmienia jarego Nagradowicki
- Uniwersalna odmiana na słabsze stanowiska – bardzo wysoka tolerancja na zakwaszenie gleby.
- Niewielki spadek plonu w warunkach suszy.
- Rośliny średnio wysokie, z największą odpornością na wyleganie spośród wszystkich odmian.
Pozostałe informacje
- Ziarno wyrównane, o niższej MTZ, wysokim ciężarze hektolitra i niskim udziale pośladu.
- Duża przydatność w skarmianiu, dzięki wysokiej zawartości białka.
- Odmiana o niskich wymaganiach glebowych, tolerancyjna na zakwaszenie gleby, o średnim terminie kłoszenia i dojrzewania.
- Wysoki profil zdrowotności, ze najwyższą odpornością na rdzę jęczmienia ze wszystkich odmian.
- Odmiana zalecana do uprawy na terenie całego kraju.
Previous image
Next image
Cechy użytkowo-rolnicze:
typ odmiany
pastewny
termin kłoszenia
średni
termin dojrzałości pełnej
średni
wysokość roślin
78 cm
zawartość białka
wysoka
odporność na wyleganie
6,4 b. wysoka
wymagania glebowe
niskie
tolerancja na zakwaszenie gleby
b. wysoka
MTZ
43,3 g
obsada ziaren (szt./m²)
280-320 szt.
Odporność na choroby wg COBORU:
mączniak prawdziwy
7,8 średnia
plamistość siatkowa
7,3 wysoka
rdza jęczmienia
8 b. wysoka
rynchosporioza
8,1 średnia
ciemnobrunatna
plamistość
7,5 wysoka