Produkty Zboża Jare Jęczmień jary Masimo





Masimo to jęczmień jary o wysokim potencjale plonowania na obu poziomach uprawy, co zostało potwierdzone w badaniach, również w latach suchych. Jest doskonałą odmianą pastewną, o wysokiej zawartości białka w ziarnie, znacznie powyżej wzorca. Wpisuje się tym samym w oczekiwania rolników, którzy stawiają na bardzo dobre jakościowo odmiany pastewne, charakteryzujące się wysoką zawartością białka w ziarnie.
Dorodne i wyrównane ziarna podnoszą wzrost opłacalności przerobu tej odmiany z przeznaczeniem na paszę. Masimo ma bardzo dobry profil zdrowotności. Odporność na większość chorób (rynchosporiozę, mączniaka prawdziwego, ciemnobrunatną plamistość i rdzę jęczmienia) została oceniona na min. 7,5 w skali 9 stopniowej. Rośliny mają średnią wysokość, sztywną słomę i są odporne na wyleganie. To odmiana przystosowana do uprawy na terenie całego kraju.
Cechy szczególne jęczmienia jarego Masimo
- Wysoki potencjał plonowania na obu poziomach uprawy, potwierdzony również w latach suchych.
- Bardzo dobry profil zdrowotności – odporność na większość chorób (rynchosporiozę, mączniaka prawdziwego i rdzę jęczmienia) oceniona na min 7,5 w skali 9 stopniowej, co daje możliwość ograniczenia stosowania zabiegów ochrony fungicydowej.
- Gen mlo odpowiadający za odporność na mączniaka prawdziwego.
Pozostałe informacje
- Doskonała odmiana pastewna, o wysokiej zawartości białka w ziarnie, znacznie powyżej wzorca.
- Najnowsza odmiana wpisana do Krajowego Rejestru w 2023 roku.
- Rośliny średniej wysokości, o sztywnej słomie, odporne na wyleganie. Wyższe nawożenie azotem nie wpływa na wylegania roślin.
- Odmiana o średnich wymaganiach glebowych z dość niską tolerancją na zakwaszenie gleby.
- Późny termin kłoszenia oraz średni termin dojrzałości pełnej.
- Odmiana polecana do uprawy na terenie całego kraju.



Cechy użytkowo-rolnicze:
Odporność na choroby wg COBORU:

Odmiana uzyskana w ramach projektu pt. „Nowe kierunki i technologie w hodowli zbóż i roślin strączkowych grubonasiennych dla zrównoważonego rolnictwa”, współfinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, numer umowy o dofinansowanie POIR.01.01.01-00-0449/18-01.