Produkty Zboża Jare Jęczmień jary Komplet
Jęczmień jary Komplet jest odmianą pastewną o wysokiej odporności na choroby grzybowe, w szczególności na mączniaka prawdziwego (8,1/9), ale również na pozostałe choroby: plamistość siatkowa 8,1/9 czy rynchosporioza 8,2/9. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka w ziarnie – 12,3%, co przekłada się na uzyskanie paszy o wysokich wartościach żywieniowych.
Wyróżnia się wysokim wyrównaniem ziarna (96%), wyższym niż odmiany wzorcowe, a także niskim udziałem pośladu. Dodatkowo wysoka MTZ, wynosząca około 52 g, pozwala uzyskać plon bardzo dorodny i podnieść wzrost opłacalności przerobu tej odmiany na paszę.
Plonuje wysoko, powyżej średniej wzorców, co zostało potwierdzone również w latach suchych. Bardzo dobrze adoptuje się do różnych warunków glebowych, przez co może być wysiewana na terenie całego kraju. Rośliny mają około 70 cm z małą skłonności do wylegania.
Cechy szczególne Jęczmienia jarego Komplet:
- Wysoki potencjał plonowania.
- Bardzo dobre parametry żywieniowe.
- Grube i dorodne ziarno.
Dodatkowe informacje
- Odo uzupełnienia.