Produkty Zboża Jare Jęczmień jary Bizon
Cechy szczególne jęczmienia jarego Bizon
- Bardzo dobry surowiec paszowy i bardzo wysoka wartość żywieniowa – zawartość białka w ziarnie najwyższa spośród wszystkich odmian dostępnych na rynku.
- Wysoka tolerancja na stres suszowy.
Pozostałe informacje
- Rośliny niskie o wysokiej odporności na wyleganie.
- Duży potencjał plonowania – do 7 t/ha wg COBORU z 2021 r.
- Odmiana o późnym terminie kłoszenia i średnim terminie dojrzałości pełnej.
- Średnie wymagania glebowe i średnia tolerancja na zakwaszenie gleby.
- Bardzo wysoka odporność na choroby, szczególnie na rdzę jęczmienia i mączniaka prawdziwego.
- Bardzo dorodne, grube ziarno, o wysokiej MTZ, mała ilość pośladu.
- Odmiana polecana do uprawy na terenie całego kraju.
Previous image
Next image
Cechy użytkowo-rolnicze:
typ odmiany
pastewny
termin kłoszenia
późny
termin dojrzałości pełnej
średni
wysokość roślin
73 cm
zawartość białka
b. wysoka
odporność na wyleganie
6,1 wysoka
wymagania glebowe
średnie
tolerancja na zakwaszenie gleby
średnia
MTZ
45,7 g
obsada ziaren (szt./m²)
280-320 szt.
Odporność na choroby wg COBORU:
mączniak prawdziwy
8,2 wysoka
plamistość siatkowa
7 średnia
rdza jęczmienia
7,4 wysoka
rynchosporioza
7,9 średnia
ciemnobrunatna
plamistość
7,5 wysoka