Produkty Zboża Jare Jęczmień jary Pazur
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2023/06/ikona_stabilnosc-ploniowania_cut.jpg)
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2023/05/ikona_tolerancja-na-szusze_cut.jpg)
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2022/09/ikonka_wartosc_zywieniowa-e1663331818668.png)
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2022/05/phr_ikonka_polskie.png)
![](https://phr.pl/wp-content/uploads/2022/05/phr_ikonka_zdrowotnosc.png)
Odmiana Pazur jest odmianą wysoko plonującą. W przeciągu 5 lat doświadczeń, plon utrzymywał się na poziomie powyżej 100%. W 2019 roku, podczas wyjątkowo silnej suszy, osiągnął plon 108% wzorca! Dodatkowo jego zdolności adaptacyjne
do różnych warunków klimatyczno-glebowych zwiększają plonowanie nawet przy mniej sprzyjających warunkach. Nie zalecany do siewu na glebach o pH poniżej 5,5
Odmiana Pazur charakteryzuje się wysokim profilem zdrowotnościowym. Odporność na mączniaka wynosi 8,0/9, na rynchosporiozę 8,5/9, na plamistość siatkową 8,1/9 a na rdzę jęczmienia 7,5/9. Rośliny są niskie – poniżej 75 cm. Pazur zalicza się do odmian pastewnych o bardzo wysokiej zawartości białka w ziarnie. Ma najniższą MTZ spośród odmian zarejestrowanych przez PHR w 2024. Pozwala to obniżyć koszty wysiewu. W doświadczeniu z normą wysiewu najwyższy plon
uzyskano przy wysiewie 300 szt. ziaren na m2.
Cechy szczególne pszenicy ozimej Pazur:
- Świetny profil zdrowotnościowy.
- Niskie wymagania glebowe.
- Niskie rośliny o wysokiej odporności na wyleganie.
Dodatkowe informacje
- Odo uzupełnienia.
![Jęczmień jary Pazur PHR](https://phr.pl/wp-content/uploads/2024/05/PHR_grafiki_www_1080_px_nowe_odmiany-Pazur.jpg)
![Jęczmień jary Pazur](https://phr.pl/wp-content/uploads/2024/05/Jeczmien-jary-Pazur_www-3.png)
![Jęczmień jary Pazur](https://phr.pl/wp-content/uploads/2024/05/Jeczmien-jary-Pazur_www-2.png)
![Jęczmień jary Pazur](https://phr.pl/wp-content/uploads/2024/05/Jeczmien-jary-Pazur_www-1.png)