Produkty Zboża Ozime Pszenica ozima Formacja
Cechy szczególne pszenicy ozimej Formacja
- Łączy w sobie cechy najbardziej poszukiwane przez rolników: wysoka zdrowotność, wysoki potencjał plonowania i zimotrwałość.
- Bardzo silny i dobrze rozwinięty system korzeniowy utrzymujący plononośne kłosy nawet w warunkach stresu suszowego.
- Odmiana jakościowa, polecana także na opóźnione siewy.
- Najwyższa zawartość białka.
Pozostałe informacje
- Świetne i powtarzalne plonowanie na terenie całego kraju.
- Odmiana o średnim terminie dojrzewania, niewielkich wymaganiach glebowych, z bardzo dużą wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby.
- Doskonale radzi sobie na słabszych stanowiskach.
- Rośliny średniej wysokości, bardzo odporne na wyleganie.
- Najniższa MTZ.
- Bardzo wysoka zimotrwałość zapewniająca właściwą obsadę wiosną.
- Bardzo wysoka zdrowotność w pełnym spektrum, ze szczególnie wysoką odpornością na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, fuzariozę kłosów i choroby podstawy źdźbła.
Previous image
Next image
Cechy użytkowo-rolnicze:
typ odmiany
A
termin kłoszenia
wczesny
termin dojrzałości pełnej
średni
wysokość roślin
103 cm
zimotrwałość
4,5
odporność na wyleganie
7,8 b. wysoka
wymagania glebowe
małe
tolerancja na zakwaszanie gleby
b. wysoka
MTZ
40,8 g
obsada ziaren (szt./m²)
280-320 szt.
Odporność na choroby wg COBORU:
pleśń śniegowa
7,5 b. wysoka
mączniak prawdziwy
7,7 b. wysoka
choroby podstawy źdźbła
7,5 b. wysoka
rdza brunatna
7,7 b. wysoka
rdza żółta
8,1 wysoka
DTR
7,8 b. wysoka
septorioza liści
6,5 średnia
septorioza plew
7,7 dobra
fuzarioza kłosów
7,8 b. wysoka
Parametry jakościowe ziarna
wyrównanie ziarna
82%
gęstość ziarna w stanie zsypnym
75,9 kg/hl
zawartość białka
13,40%
liczba opadania
388 s
wskaźnik sedymentacji SDS
87 ml