Żyto ozime
Program hodowli żyta ozimego prowadzony jest w kierunku wyhodowania odmian:
- Charakteryzujących się wysoką wydajnością ziarna,
- Odpornych na wyleganie i porastanie,
- Posiadających ziarno o dobrych parametrach wypieku chleba.
- Szczególną uwagę zwraca się hodowlę zachowawczą, która prawidłowo prowadzona pozwala na długoletnie utrzymanie odmiany w produkcji.
Poznańska Hodowla Roślin ma w Krajowym Rejestrze trzy odmiany żyta populacyjnego:
- ANTONIŃSKIE – Najnowsza odmiana, którą wyróżnia wysoki i stabilny plon, dobra odporność na większość chorób, a także wysoka zawartość białka i dobra wydajność mąki.
- ARANT – Odmiana o dobrym plonie ziarna, wysokiej odporności na większość chorób oraz dużą odporność na wylegania. Ma zadowalające parametry do zastosowania do wypieku chleba.
- PASTAR – Jedyna w Krajowym Rejestrze odmiana żyta ozimego do zastosowania na zielonkę, która łączy wysoki plon zielonki z dobrym plonem ziarna.
Oprócz tego w Stacji Hodowli Roślin Wiatrowo prowadzona jest hodowla twórcza i zachowawcza żyta mieszańcowego odmian GRADAN F1 oraz TUR F1. Hodowla ta jest prowadzona pod kątem uzyskania odmian wysoko i stabilnie plonujących w warunkach polskich, a także odpornych na rdzę brunatną i mączniaka. Szczególną uwagę zwraca się też na tworzenie odmian krótkosłomych i odpornych na wyleganie.