Żyto ozime

PHR - hodowla nasion producentZboża ozimeŻyto ozime

Żyto ozime

Zboże, jakim jest żyto, można użytkować na wiele sposobów. Należy do roślin z rodziny wiechlinowatych i na całym świecie występuje ok. 10 gatunków. Rolnicy wykorzystują ziarniaki przede wszystkim do wyrobu pasz dla zwierząt hodowlanych, głównie trzody chlewnej i bydła. Żyto jest również używane do produkcji mąk, służących do wypieku chleba. Znalazło zastosowanie również w przemyśle monopolowym – do wyrobu alkoholu etylowego. Słomą żytnią można również wykładać sienniki i tworzyć z niej ściółkę dla zwierząt.

Program hodowli żyta ozimego prowadzony jest w kierunku wyhodowania odmian:

  • charakteryzujących się wysoką wydajnością ziarna,
  • odpornych na wyleganie i porastanie,
  • posiadających ziarno o dobrych parametrach wypieku chleba.
  • szczególną uwagę zwraca się hodowlę zachowawczą, która prawidłowo prowadzona pozwala na długoletnie utrzymanie odmiany w produkcji.

Poznańska Hodowla Roślin ma w Krajowym Rejestrze trzy odmiany żyta populacyjnego:

  • ANTONIŃSKIE – Najnowsza odmiana, którą wyróżnia wysoki i stabilny plon, dobra odporność na większość chorób, a także wysoka zawartość białka i dobra wydajność mąki.
  • ARANT – Odmiana o dobrym plonie ziarna, wysokiej odporności na większość chorób oraz dużą odporność na wylegania. Ma zadowalające parametry do zastosowania do wypieku chleba.
  • PASTAR – Jedyna w Krajowym Rejestrze odmiana żyta ozimego do zastosowania na zielonkę, która łączy wysoki plon zielonki z dobrym plonem ziarna.

Oprócz tego w Stacji Hodowli Roślin Wiatrowo prowadzona jest hodowla twórcza i zachowawcza żyta mieszańcowego odmian GRADAN F1 oraz TUR F1. Hodowla ta jest prowadzona pod kątem uzyskania odmian wysoko i stabilnie plonujących w warunkach polskich, a także odpornych na rdzę brunatną i mączniaka. Szczególną uwagę zwraca się też na tworzenie odmian krótkosłomych i odpornych na wyleganie.

Żyto ozime – charakterystyka

Odporne na trudny klimat panujący w Polsce żyto ozime dostosowane jest nawet do gleb o nieuregulowanym pH. W porównaniu do innych zbóż jest także bardziej odporne na mróz i długo utrzymujące się spadki temperatur. Nawet na stanowiskach o niskiej jakości wykazuje zdolność do plonowania. Dobrze reaguje również na niedobory składników pokarmowych, dlatego też tak chętnie wybierane jest przez rolników. W 2018 roku badania COBORU wykazały, że najlepsze odmiany żyta bez intensywnej agrotechniki gwarantują plony na poziomie 6,5 t z 1 hektara.

Program hodowli żyta ozimego został opracowany w taki sposób, aby zapewnić rolnikom wysoką wydajność ziarna, odporność na wyleganie i porastanie, odporność na większość powszechnych chorób zbóż oraz potencjał do wypieku dobrej jakości chleba.

Przed zakupem warto zapoznać się szczegółowo z warunkami uprawy żyta ozimego. Termin wysiewu musi być dostosowany do obszaru hodowli. Optymalnie zakłada się siew w wielkości 280-320 ziaren na 1 m2 (90-110 kg/ha). Dobrze jest, gdy uprzednio potraktuje się nasiona odpowiednim preparatem zalecanym przez IOR. Nie mniejsze znaczenie ma nawożenie mineralne, które należy dopasować do rodzaju gleby i przedplonu. Przyjęło się jednak, że przy nawozach fosforowych obowiązują dawki 40-90 kg P2O5/ha oraz przy potasowych 70-110 kg K2O/ha. Szczególną uwagę warto poświęcić nawożeniu azotowemu. Stosuje się je w dwóch okresach (przy zachowaniu tej samej dawki):

  • przed wegetacją lub w momencie jej ruszenia: 40-50 kg N/ha
  • w terminie strzelania w źdźbło: 40-50 kg N/ha

Dokładne metody pielęgnacji, w tym zwalczenie powszechnych chorób oraz szkodników, zostały opisane w zaleceniach IOR. Aby zapobiec wyleganiu, w fazie kwitnienia należy zastosować wybrany antywylegacz, natomiast w fazie drugiego kolanka użyć trineksapak etylu.

Sam termin wysiewu ma również duże znaczenie. Zaleca się, aby odbywało się ono na II lub III dekadę września, z zaznaczeniem, że późniejsza data dotyczy głównie północnej i wschodniej części kraju. Opóźnianie wysiewu może negatywnie wpłynąć na ukorzenie się rośliny, a także jej krzewienie. Ponadto, może powodować zakłócenie w poborze składników pokarmowych i wody. Nie wolno również siać żyta ozimego zbyt gęsto, ze względu na potencjalne ryzyko na wytworzenie cienkich źdźbeł.

Odmiany żyta w Poznańskiej Hodowli Roślin

W Poznańskiej Hodowli Roślin znajdują się trzy odmiany żyta ozimego, które zostały wpisane w Krajowy Rejestr. Są nimi odmiany:

  • Piastowskie
  • Poznańskie
  • Antonińskie

Różnią się przede wszystkim warunkami wysiewu i wymaganiami atmosferyczno-glebowymi. Każde z nich jest zalecane do uprawy w innych województwach.

Żyto ozime Piastowskie

Jest to najnowsza odmiana żyta ozimego wyhodowana przez Poznańską Hodowlę Roślin. Jest niekwestionowanym liderem wśród odmian populacyjnych. Ziarno wyróżnia się dobrym wyrównaniem i stabilnie plonuje nawet na słabych stanowiskach. Przystosowane jest do uprawy na terenie całego kraju, ale przede wszystkim w województwach: pomorskim, zachodniopomorskim, podkarpackim, lubelskim i małopolskim. Żyto ozime Piastowskie wyróżnia bardzo wysoka odporność na rdzę źdźbłową (7,5), mączniaka prawdziwego (7,6) i choroby podstawy źdźbła (6,7) i w dalszej kolejności na  rynchosporiozę (7,0) rdzę brunatną (7,6) oraz septoriozę (7,3).

Żyto ozime Poznańskie

Odmiana populacyjna przeznaczona do uprawy na ziarno i zielonkę, polecana do uprawy na terenie całego kraju. Zalecana przez COBORU do uprawy w województwie zachodniopomorskim i kujawsko-pomorskim. Wyróżnia się wysokim i stabilnym plonem nasion. Jest odporna przede wszystkim na choroby podstawy źdźbła (7,5) i rynchosporiozę (7,5) oraz w dalszej kolejności na mączniaka prawdziwego (7,4), rdzę brunatną (6,7) i septoriozę liści (7,5).

Żyto ozime Antonińskie

Wysokiej jakości żyto ozime Antonińskie idealnie nadaje się nawet na słabe stanowiska. Odmiana ta przeznaczona jest do uprawy na ziarno oraz zielonkę. Jej największą zaletą jest bardzo wysoka plenność – na poziomie najlepiej plonujących odmian populacyjnych. Rośliny są wysokie, a termin koszenia i dojrzewania średni. Ma średnią tolerancję na zakwaszenie gleby i niewielką odporność na wyleganie. Można wysiewać ją na terenie całego kraju, lecz głównie w województwach: dolnośląskim, wielkopolskim, pomorskim, lubuskim i mazowieckim. Żyto ozime Antonińskie jest bardzo odporne na mączniaka prawdziwego (7,7), rdzę źdźbłową (7,6) i choroby podstawy źdźbła (7,4), a w dalszej kolejności na rynchosporiozę (7,4) rdzę brunatną (7,1) oraz septoriozę liści (6,7).

Dane kontaktowe

Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 5, 63-004 Tulce

 

Sąd Rejonowy w Poznaniu

Nowe Miasto i Wilda

IX Wydział Gospodarczy

KRS: 0000039691 NIP: 786-10-00-583

Kapitał zakładowy: 16.153.000,00 PLN

 

Sprzedaż i marketing:

tel. 61 872 79 64

e-mail: phr@phr.pl

 

Formularz kontaktowy