Produkty Zboża Ozime Pszenica ozima Vistula





Cechy szczególne Pszenicy ozimej Vistula
- Świetnie radzi sobie w warunkach stresu suszowego
- Wysoka zdolność adaptacyjna do warunków glebowych
- Stabilne plonowanie
- Bardzo wysoka zawartość białka
- Podwyższona tolerancja i wysoka zdolność adaptacyjna do zmieniających się warunków glebowo – klimatycznych
Pozostałe informacje
- Doskonała odmiana jakościowa „A”, o dorodnym, bardzo wyrównanym ziarnie, bardzo wysokiej liczbie opadania, bardzo wysokiej liczbie sedymentacji, wysokim ciężarze hektolitra, bardzo dużej zawartości białka i glutenu oraz o bardzo korzystnych wartościach reologicznych ciasta, co wpływa na jej przydatność do przemysłu młynarskiego i piekarskiego.
- Wysoki i stabilny poziom plonowania, potwierdzony również w latach dotkniętych suszą.
- Wysoki profil zdrowotności i bardzo duża odporność na najważniejsze choroby gatunku.
- Geny odporności na mączniaka prawdziwego oraz rdzę brunatną.
- Rośliny średnio-wysokie, o sztywnej słomie, odporne na wyleganie.
- Odmiana o średnim terminie dojrzewania i średnich wymaganiach glebowych, z wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby.




Previous image
Next image
Cechy użytkowo-rolnicze:
typ odmiany
A
termin kłoszenia
wczesny
termin dojrzałości pełnej
średni
wysokość roślin
97 cm
zimotrwałość
3
odporność na wyleganie
7,3 wysoka
wymagania glebowe
średnie
tolerancja na zakwaszanie gleby
wysoka
MTZ
45,5 g
obsada ziaren (szt./m²)
280-320 szt.
Odporność na choroby wg COBORU:
pleśń śniegowa
6,9 średnia
mączniak prawdziwy
7,6 wysoka
choroby podstawy źdźbła
6,9 dobra
rdza brunatna
6,7 średnia
rdza żółta
8,2 b. wysoka
DTR
7,5 wysoka
septorioza liści
6,7 wysoka
septorioza plew
7,9 wysoka
fuzarioza kłosów
7,5 dobra
Parametry jakościowe ziarna
wyrównanie ziarna
84%
gęstość ziarna w stanie zsypnym
76,2 kg/hl
zawartość białka
13,40%
liczba opadania
395 s
wskaźnik sedymentacji SDS
89 ml
ilość glutego mokrego
24,30%