Produkty Zboża Jare Jęczmień jary Eldorado
Cechy szczególne jęczmienia jarego Eldorado
- Odmiana polecana na słabsze stanowiska, charakteryzuje się bardzo wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby.
- Wysoki i stabilny potencjał plonowania również na słabszych glebach.
Pozostałe informacje
- Wysoki profil zdrowotności – bardzo wysoka odporność na choroby jęczmienia, przede wszystkim: mączniaka prawdziwego, rdzę jęczmienia i czarną plamistość.
- Gen mlo, gwarantujący genetyczną odporność na mączniaka prawdziwego.
- Rośliny średniej wysokości, o sztywnej słomie i wysokiej odporności na wyleganie.
- Zawartość białka oraz MTZ na średnim poziomie.
- Odmiana o niskich wymaganiach glebowych, ze średnim terminem kłoszenia i wczesnym terminem dojrzewania.
- Plonuje wysoko i stabilnie na terenie całego kraju, na każdym poziomie intensywności uprawy.
Previous image
Next image
Cechy użytkowo-rolnicze:
typ odmiany
pastewny
termin kłoszenia
średni
termin dojrzałości pełnej
wczesny
wysokość roślin
77 cm
zawartość białka
średnia
odporność na wyleganie
5,9 dobra
wymagania glebowe
niskie
tolerancja na zakwaszenie gleby
b. wysoka
MTZ
44,8 g
obsada ziaren (szt./m²)
280-320 szt.
Odporność na choroby wg COBORU:
mączniak prawdziwy
gen mlo
plamistość siatkowa
7,2 wysoka
rdza jęczmienia
7 średnia
rynchosporioza
8,2 średnia
ciemnobrunatna
plamistość
7,5 wysoka